Hometrainers
Wil je graag je conditie verbeteren, gewicht verliezen, calorieën verbranden, je spierkracht verbeteren, je energiepijl verhogen of misschien ben je wel aan het revalideren? Dan is een hometrainer ideaal. De hometrainer is een van de bekendste fitnessapparaten voor thuisgebruik. Dit zeer laagdrempelig apparaat is perfect voor iedereen die graag wilt werken aan zijn of haar gezondheid. Het grote voordeel van een hometrainer is dat je er vanuit thuis mee kan trainen wanneer je wilt, of het nu slecht weer of koud is, train comfortabel thuis en behaal je fitnessdoelen.
Adapter voor een Kettler Tour 800 hometrainer Let op: de getoonde foto is een universele afbeelding, deze kan afwijken van het werkelijke product.
(incl. BTW)
Met de Horizon Klaptafel voor Citta BT5.1 kun je tijdens je workout werk verrichten, lezen of je email bijwerken.
Het bureau heeft een uitsparing zodat je tevens je display kunt zien en bedienen.
Daarbij biedt het tafelblad voldoende ruimte voor je laptop en documenten.
De tafel is opklapbaar, zodat je tijdens een normale workout volledig de ruimte hebt en je kunt richten op de intensiteit van de training.
Let op: Dit is alleen de klaptafel
(incl. BTW)
De Nautilus Borstband 5Hz ongecodeerd is geschikt voor draadloze hartslagmeting op alle fitnesstoestellen die geschikt zijn voor hartslag meting met een bereik van 5Hz.
(incl. BTW)
Deze NOHrD Bluetooth / Ant+ Borstband is geschikt om draadloos te communiceren met de digitale ANT+ Ontvanger van WaterRower, de Bluetooth verbinding op de NOHrD apparatuur en de Bluetooth SmartRow set.
Digitale hartslag meting heeft een zendbereik van 1,5 meter (dit t.o.v. ca 80 cm bij analoge systemen).
Hierdoor kan de ontvanger aan of in de monitor worden aangebracht en is het niet meer noodzakelijk om lelijke verlengkabels te gebruiken.
Daarbij is de digitale technologie ook nauwkeuriger en betrouwbaarder.
(incl. BTW)
Adapter voor een Kettler crosstrainer Elyx 3 De getoonde foto is een universele afbeelding, deze kan afwijken van het werkelijke product.
(incl. BTW)
Met de Tunturi digitale hartslag borstband met bluetooth kun je Efficiënt en Veilig Trainen. Wil je het maximale uit je trainingen halen? De Tunturi Digitale Hartslagband helpt je om zowel effectiever als veiliger te sporten. Deze geavanceerde hartslagmeter registreert in realtime je hartslag, calorieverbranding en trainingszones. Stel je persoonlijke doelen in, en de hartslagband helpt je om deze nauwkeurig te volgen en te behalen. Perfect voor het geleidelijk opbouwen van trainingsintensiteit of voor revalidatietraining, waarbij inzicht in je voortgang essentieel is.
(incl. BTW)
Wat is een hometrainer?
Een hometrainer, ook wel hometrainer fiets of fitness fiets genoemd, is een fitnessapparaat waarmee je kan werken aan het verbeteren van je gezondheid comfortabel vanuit je eigen huis. Op de hometrainer worden de beweging van fietsen nagebootst, specifiek de trapbewegingen. Daarom wordt het soms ook wel indoor cycling genoemd. Doordat de hometrainer eenvoudig en laagdrempelig in gebruik is, is het een perfect apparaat als je wilt starten met sporten maar ook als ervaren sporter draagt de fitness fiets bij aan je sportdoelen. Met een hometrainer kan je dus werken aan je doelen zoals fitter worden, afvallen of revalideren.
Wat zijn de voordelen van het trainen met een hometrainer?
Hometrainers zijn, net zoals roeitrainers, een van de meest populaire fitnessapparaten op de markt. Dit komt onder andere door het zeer eenvoudige gebruik ervan maar ook kent de hometrainer verschillende voordelen, zoals:
- Laagdrempelig in gebruik
- Laagdrempelig om mee te starten
- Wordt fitter, verbrand calorieën en verlies gewicht
- Comfortabel thuis trainen wanneer je wilt
- Géén schokbelasting op je gewrichten
Laagdrempelig in gebruik
Begin je net met sporten of wil je jouw huidige workouts uitbreiden met cardio trainingen? Dan kan je gaan voor een hometrainer. Door een eenvoud van de hometrainers zijn ze zeer laagdrempelig in gebruik, of je nu een beginnende sporter of juist ervaren bent, wat ze perfect geschikt maakt voor iedereen die wilt werken aan zijn of haar cardio.
Laagdrempelig om mee te starten
Of je nu net begint met sporten, een gevorderde sporter bent of misschien al wat ouder. Met een hometrainer kan je altijd op je gewenste niveau trainen. Een hometrainer is namelijk makkelijk en laagdrempelig om mee te starten. Stel je gewenste moeilijkheidsniveau in, ga lekker zitten, zet eventueel nog je favoriete serie of app (zoals Kinomaps of JRNY) aan en geniet van je training.
Word fitter, verbrand calorieën en verlies gewicht
Hometrainers zijn de perfecte apparaten als je fitter wilt worden, gewicht verliezen en calorieën verbranden. Je traint namelijk intensief je benen. Hoeveel je af kan vallen of het aantal calorieën dat je verbrand is afhankelijk van hoe vaak en hoe intensief je traint.
Je zult merken dat je na enkele weken trainen energieker wordt en je conditie zal verbeteren. Dit komt onder andere doordat je vet en calorieën verbrand en je lichaam aanzet tot beweging. Zo heb je straks nóg meer energie om leuke dingen te doen.
Comfortabel thuis trainen wanneer je wilt
Wellicht had je het al door met een “home” trainer kan je vanuit thuis werken aan het verbeteren van je conditie. Met een hometrainer kan je namelijk op elk gewenst moment van de dag trainen. Buiten trainen kan namelijk niet altijd even fijn en makkelijk zijn. In de koudere wintermaanden kan je dan heerlijk door blijven trainen comfortabel vanuit thuis. Woon je in de stad dan kan je wellicht met je trainingen buiten niet altijd tot je uiterste gaan door de drukte en vele stoplichten. Ook kunnen slechte wegen je trainingen belemmeren, denk maar is aan een slecht wegdek of onverhard wegdek. Train je normaal in de sportclub? Dan kan je kostbare reistijd besparen die je normaal nodig hebt om naar de sportschool te gaan.
Géén schokbelasting op je gewrichten
Als je een hometrainer vergelijkt met een loopband dan worden je gewrichten een stuk minder zwaar belast. Een hometrainer wordt namelijk vaak gezien als een van de betere apparaten om te herstellen van blessures. De fietsbewegingen die je maakt zijn namelijk altijd soepel en gelijkmatig. Door deze soepele bewegingen zal je geen last hebben van bijvoorbeeld schokbelasting wat de kans op eventuele blessures verminderd en herstel bevorderd. Fietsen betreft een low impact exercise. Vergelijk je fietsen met hardlopen dan vangen bij hardlopen je knieën en gewrichten de klappen van het neerzetten van je voeten op. Bij fietstrainingen hoeven je gewrichten geen klappen op te vangen.
Welke soorten hometrainers zijn er?
Onder de hometrainers zijn er verschillende soorten fietsen namelijk de ‘normale’ hometrainers waarbij je rechtop zit, de ligfiets (recumbents), airbikes en armfietsen. Elke fiets heeft zo zijn eigen unieke werking.
De hometrainer (upright bike)
Dit is de hometrainer zoals we ‘m allemaal kennen. Dit type hometrainers komt het dichtstbij het fietsen op een echte fiets. Deze fietsen zijn zo ontworpen zodat je in een goede rechte zittende positie kan trainen. De pedalen zijn hierbij direct onder het lichaam gepositioneerd met veelal een lichte voorovergebogen positie.
De ligfiets (recumbent)
De ligfiets, ook wel bekend als de recumbent bike, is een fietstrainer die lijkt op een hometrainer maar nét even iets anders is. Het grootste verschil zit in de houding die je inneemt als je op de ligfiets gaat trainen. Een ligfiets is namelijk voorzien van een rugleuning om je te ondersteunen. De rugleuning helpt vooral voor mensen die ondersteuning van hun rug nodig hebben (bijv. als je ouder bent). Maar ook beschikken ze over een grotere en bredere zitting. Daarnaast hebben ze ook lage instap.
De Airbike
De Airbike is een speciaal soort hometrainer. Een airbike is een mix tussen een hometrainer en crosstrainer. Naast de fietstrainingen train je namelijk ook nog je armen door de aanwezigheid van de beweegbare armen. Zo heb je een extra intensieve workout. Doordat de airbikes beschikken over een luchtweerstandsysteem kan je jouw workouts zo zwaar maken als je zelf wilt. De luchtweerstand zorgt er namelijk voor dat de intensiteit automatisch zwaarder wordt gedurende je training.
De armfiets
De benaming armfiets zegt het al, dit betreft een hometrainer speciaal voor je armen. Dit type fitnessapparaat wordt vaak gebruikt voor medische doeleinde zoals revalidatie.
Waar moet je op letten bij het kopen van een hometrainer?
Wil je graag een hometrainer voor thuis aanschaffen? Dat is het wel belangrijk dat deze voldoen aan je wensen en behoeften. Daarbij zijn er verschillende details waar je extra op moet letten. Daarom nemen we je graag verder mee in de details van hometrainers.
- Het vliegwiel gewicht
- Gewicht en omvang
- Verstelbaar zadel & stuur
- Instaphoogte van de hometrainer
- Maximale lichaamslengte hometrainer
- Weerstandsniveaus
- Maximale belastbare gewicht
- Ergonomie
- Type remsysteem / magnetisch of inductie ergo
- Display / entertainment mogelijkheden
Het vliegwiel gewicht
Een van de belangrijkste onderdelen van de hometrainer is het vliegwiel. Voorheen was het namelijk zo dat hoe zwaarder het vliegwiel is hoe beter / comfortabeler de fiets. Tegenwoordig maakt het vliegwiel minder verschil omdat er verschillende nieuwe technieken ontwikkeld zijn waarmee de massatraagheid van een lichter vliegwiel groter kan zijn dan een zwaarder vliegwiel. Naast het gewicht kan ook de opbouw en het ontwerp van het vliegwiel ook een grotere rol spelen op de massatraagheid van het vliegwiel. Zo worden bij de nieuwste technieken de materialen van het vliegwiel naar de buitenste ‘ring’ verplaatst wat zorgt voor een grotere massatraagheid. Daarnaast spelen nieuwe type remsystemen en andere functionaliteiten ook een belangrijke rol in de massatraagheid.
Gewicht en omvang van de hometrainer
In de regel geldt vaak, hoe zwaarder het fitnessapparaat hoe beter de kwaliteit. Het gewicht van de hometrainer heeft onder andere invloed op de stabiliteit van de fiets. Daarnaast kan een zwaardere hometrainer ook een hoger gebruikersgewicht aan. Hoewel hometrainers redelijk compacte fitnessapparaten zijn kan het zijn dat je deze het liefst na je training opbergt. Mocht je graag voor een zwaardere hometrainer gaan dan is het wenselijk dat deze geïntegreerde transportwieltjes hebben zodat je deze gemakkelijk en snel kan verplaatsen of opbergen.
Verstelbaar zadel en stuur
Tijdens je trainingen is het belangrijk dat je in de juiste houding traint. Anders kan je klachten ontwikkelen en blessures oplopen. Daarom is het van belang om te kijken naar een hometrainer waarbij je zowel het zadel als stuur kan verstellen. Voor een goede zit kan je de zithoogte van het zadel instellen ter hoogte van je heup. Zo kan je de hometrainer altijd goed afstellen voor een optimale training.
Instaphoogte van de hometrainer
Wanneer je wat ouder wordt kan het op- en afstappen wat lastiger worden. Daarom zijn de meeste hometrainers zo ontworpen zodat ze een lage instap hebben. De positie van het vliegwiel is dan veelal rechtonder je zadel geplaatst waardoor je jouw been er niet overheen hoeft te tillen. Er zit dan een open ruimte tussen de stuurkolom en het vliegwiel.
Maximale lichaamslengte van de hometrainer
Voor een goede training is het belangrijk om een goede houding aan te nemen. Daarbij is het tevens belangrijk om te kijken naar je eigen lichaamslengte en wat de maximale lichaamslengte is voor de hometrainer. Ben je langer dan 1.90 meter? Dan is kan je het beste gaan voor een hometrainer die geschikt is voor langere mensen. Je moet namelijk wel goede bewegingen kunnen maken tijdens je workouts.
Weerstandsniveaus
Afhankelijk van je doelen spelen de aanwezige weerstandsniveaus een grote rol. Wil je gaan voor een hometrainer om je conditie op peil te houden of te verbeteren? Dan is een hometrainer waarbij je een groot aantal weerstandsniveaus tot je beschikking hebt ideaal. Wil je een hometrainer gebruiken voor revalidatie? Dan speelt de weerstand een hele belangrijke rol. Stel dat je bijvoorbeeld net een operatie hebt gehad aan je knie of beenspieren en je het gewricht of spier de beweging weer moet aanleren. Dan moet je met de hometrainer op een weerstandsniveau van (bijna) 0 kunnen trainen. Zeer lage weerstandsniveaus zijn vaker mogelijk bij hometrainers met een inductieremsysteem.
Maximaal belastbaar gewicht
Een hometrainer is gemaakt om een bepaald gebruikersgewicht aan te kunnen. Bij elke hometrainer staat wat het aanbevolen maximale gewicht is. Je eigen gewicht heeft namelijk invloed op de hometrainer, stel je weegt 125kg en je gaat trainen op een hometrainer die maar geschikt is tot 100kg dan kan het zijn dat de hometrainer sneller slijtage gaat vertonen. Daarom adviseren wij het altijd aan om te gaan voor een hometrainer die minimaal 20kg meer aankan dan je eigen gebruikersgewicht. Bij zwaardere hometrainers wordt vaak ook meer ijzer gebruikt ter stevigheid. Daardoor kunnen ze ook meer gewicht aan.
Ergonomie van de hometrainer
Een goede ergonomie is belangrijk als je wilt trainen op een hometrainer. Vooral als je de hometrainer wilt inzetten voor revalidatie doeleinde. Een goede trainingshouding voorkomt namelijk dat je een verkeerde houding aanneemt waardoor je niet het uiterste uit je trainingen kan halen en zelfs last kan krijgen van je rug of schouders. Daarom is het goed om te kijken naar de instelbaarheid van onder andere het zadel, het stuur, of er een lage instap aanwezig is en de pedaalafstand. Heb je extra ondersteuning nodig? Dan kan je ook gaan voor een recumbent hometrainer (ligfiets). Dit type is minder belastend voor je gewichten.
Type remsysteem
Om te kunnen stoppen of pauzeren beschikt elke hometrainer over een remsysteem. Daarbij kunnen er vier verschillende remsystemen onderscheiden worden namelijk, het inductie remsysteem, het magnetisch remsysteem (motor gestuurd), magnetisch remsysteem (hand gestuurd) en als laatste het remband systeem. Het inductie remsysteem is het meest prettige en precieze remsysteem. Dit type zal je dan ook vaker terug vinden bij de uitgebreidere en luxere hometrainers.
Console / display op de hometrainer
Afhankelijk van het type hometrainer is er ook een console / display aanwezig. Hiermee kan je jouw trainingen nog beter afstemmen en zo je conditie efficienter verbeteren. Afhankelijk van je wensen en behoeften kan je gaan voor een console met meer of minder functies. Functies die in ieder geval altijd bijdragen aan je trainingen en doelen zijn: hartslagmetingen, calorieverbruik, trainingstijd en gefietste afstand.
Welke spieren train je allemaal met een hometrainer?
Door te trainen op een hometrainer train je meerdere spiergroepen tegelijkertijd. De focus ligt daarbij op de training van onder ander je quadriceps, bilspieren, hamstrings en kuiten. Maar wist je dat je ook je rug- en buikspieren en ook je biceps en triceps traint?
Voor wie is een hometrainer geschikt?
Het leuke is dat een hometrainer geschikt is voor iedereen die wilt gaan sporten, energieker en fitter wilt worden én fit wilt blijven. Of je nu net gaat beginnen met sporten of al een gevorderde sporter bent, met een hometrainer kan je nooit misgaan.
Het fijne van een hometrainer is dat deze extra geschikt zijn als je al wat ouder bent. Ze beschikken veelal over een lage instap waardoor ze ook makkelijker in gebruik zijn als je bijv. slechter ter been bent of aan het revalideren van een blessure.
Wat is het verschil tussen een hometrainer en een spinningfiets?
De hometrainer en spinningfiets worden qua benaming soms nog wel eens door elkaar gehaald. Hoewel ze beide een vorm van fietsen bieden zijn ze toch aardig verschillend van elkaar.
Het grootste verschil tussen de hometrainer en spinningfiets is de houding die je hebt. Zo kan je een hometrainer het beste vergelijken met fietsen op een (stads)fiets en een spinningfiets als fietsen op een sportieve racefiets. Daarbij zit je op een gewone fiets aardig rechtop maar bij een racefiets fiets je meer in de sportieve naar voorhangende houding.
Naast de houding is ook het doortrapsysteem bij een hometrainer anders. Zo kan je beginnen met je training en stoppen wanneer je wilt met trappen. Zodra jij stopt met trappen stoppen ook de trappers met draaien. Hierdoor kan je (even) stoppen met trappen als je moe bent en een kleine pauze wilt nemen. Bij een spinningfiets blijven de trappers doordraaien door het zware vliegwiel. Een spinningfiets is namelijk op gericht hard en stevig doorfietsen waarbij een hometrainer zich meer richt op de bewegingen zelf.
Hometrainers zijn een comfortabele fitnessapparaten die voor zowel beginnende als gevorderde sporters geschikt zijn. Het zijn comfortabele fietsen ideaal om je vitaliteit op peil te houden maar je kan ook gaan voor een goede warming-up voordat je start met krachttraining.
Is een hometrainer ook geschikt voor revalidatie?
Als je een hometrainer wilt gebruiken voor revalidatie dan kan je gaan voor een klassieke hometrainer of een recumbent bike (ligfiets). Welke fiets voor jouw geschikt is is afhankelijk van hoe je moet revalideren. Waar je extra op kan letten als je een hometrainer ter revalidatie wilt aanschaffen is onder andere een lage instap, een verstelbaar stuur en zadel, de aanwezigheid van een ergometer, stabiliteit van de fiets, een comfortabel zitvlak en fijne handgrepen maar ook een eenvoudige bediening is fijn om te hebben.
Wil je jouw schouderspieren, armspieren of beenspieren versterken? Dan kan je dit doen middels de speciale hometrainers voor revalidatie zoals de Ergo-fit hometrainer Cardio Line 400, Flow Fitness Perform B3i Ergometer en de Nautilus U627. Ligt de focus op je schouders of armen? Daarvoor hebben wij speciale armtrainers. Voor revalidatie raden wij het wel altijd aan om eerst met je arts of fysiotherapeut te overleggen. Zo kom je tot het beste resultaat en kan je jouw revalidatie goed doorlopen.
Bij de hometrainers met console kan je jouw training geheel afstellen zoals jij dat wilt. Houd je trainingstijd, hartslag, snelheid, gefietste afstand, calorieverbruik, de intensiteit en nog veel meer bij. Hierdoor kan je altijd optimaal revalideren en trainen.
Kan je afvallen door te trainen met een hometrainer?
Een vraag die we regelmatig krijgen is of je ook kan afvallen door te trainen op een hometrainer? Het is zeker mogelijk om af te vallen middels hometrainer workouts. Wist je bijv. dat je naast je benen en billen ook meteen je buikspieren meetraint? Om af te kunnen vallen is het belangrijk om naar de mogelijkheden van de fiets te kijken, is het bijv. mogelijk om te trainen middels hartslagzones? En welke programma’s zijn er aanwezig op de fiets? Een van de andere belangrijke aandachtspunten, naast de hometrainer, is om goed op je voeding te letten. Om af te vallen moet je namelijk meer calorieën verbranden dan dat je er binnen krijgt. Daarnaast is het ook belangrijk om je trainingen consistent te doen.
Zijn er hometrainer aanbiedingen?
Ben je op op zoek naar een hometrainer aanbieding? We hebben namelijk regelmatig ook leuke aanbiedingen met diverse hometrainers. Het meest actuele aanbod kan je hier bekijken. Naast dat we regelmatig hometrainers in de aanbieding hebben, hebben we ook demo hometrainers en tweedehands hometrainers. De demo modellen hebben bijvoorbeeld in de winkel gestaan en zijn weinig tot niet gebruikt. De gebruikte hometrainers zijn door ons eigen specialistisch team nagekeken en waar nodig zijn er onderdelen vervangen.
Hulp nodig bij je keuze?
Wil je graag een hometrainer kopen? Maar ben je er nog niet helemaal uit welke het beste bij je wensen en behoeften zou passen? Dan helpen wij je graag verder bij al je vragen. Je kan onze hometrainer specialisten telefonisch via +31(0)413-256800 bereiken of stuur een e-mail. Of kom langs in onze winkel in Volkel, Nederland.